Verzekeringspremie hoger na strafrechtelijke vervolging

Autobestuurders die een verkeerovertreding begaan waarvoor zij strafrechtelijk worden vervolgd, betalen hierdoor jarenlang extra premie voor hun autoverzekering. Veel mensen beseffen zich dit niet.

Stel: je bent gepakt met teveel alcohol op achter het stuur. Je hebt een rijontzegging en een alcoholcursus gevolgd, dan ben je nog niet van de gevolgen af. Je risicoprofiel is dan voor verzekeraars zo hoog dat je de eerste vijf jaar nergens een verzekering kunt afsluiten, behalve bij De Vereende. Deze verzekeraar vraagt wel een premie die ruim drie keer hoger is dan de reguliere premie.

Ook een overtreding die niets met het verkeer te maken heeft, zorgt voor een verhoogd risicoprofiel en een peperdure autoverzekering.

Niet iedereen is zich bewust van dit risico. Jongeren die met alcohol op de scooter stappen of illegaal vuurwerk afsteken, staan er niet bij stil dat zij jaren later, als zij een auto kopen, nog steeds de consequenties van ondervinden. Melden zij de overtreding niet, dan is hun verzekering ongeldig. Zij rijden dan onverzekerd rond zonder zich hiervan bewust te zijn. Zij merken dit pas nadat er een ongeluk is gebeurd en de verzekering weigert uit te betalen. Je moet er niet aan denken dat er dan ook slachtoffers vallen.